Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΓΑΠΗΣ»

Μεγαλώνει το δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας που στηρίζει τους κατοίκους του Ηρακλείου Αττικής – αλλά και των γύρω περιοχών – οι οποίοι δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Επικουρικά στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Ηρακλείου Αττικής λειτουργεί πλέον και το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Αποστολή Αγάπης», μια υπηρεσία του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» και της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο.

Στόχος της νέας δομής, που στεγάζεται στην υπόγεια διάβαση του σταθμού ΗΣΑΠ Ηρακλείου, είναι η ενίσχυση περισσότερων οικονομικά αδύναμων συνανθρώπων μας, με την τακτική δωρεάν παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, σε δικαιούχους επιπλέον των 400 – περίπου – που μέχρι τώρα έχει υπό την φροντίδα του το αντίστοιχο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο Ηρακλείου Αττικής. Πρόκειται δε για την πραγματοποίηση ενός κοινού στόχου που έθεσαν στην πρώτη κιόλας συνάντησή τους ο νέος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας, Γαβριήλ, και ο νέος δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος, στην οποία, βεβαίως, συνέβαλε και η ομόθυμη διάθεση του δημοτικού συμβουλίου.


Πριν από λίγες ημέρες τελέστηκαν και τα εγκαίνια του Παντοπωλείου, παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας, Γαβριήλ, του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου, στελεχών της δημοτικής αρχής, του τέως δημάρχου, Παντελή Βλασσόπουλου, του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δ.Σ., Κυριάκου Κουτρούλη, μελών του δημοτικού συμβουλίου, εκπροσώπων από τους όμορους δήμους και πλήθους πολιτών.

«Σήμερα ξεκινά η συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας με τα εγκαίνια και τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου “Αποστολή Αγάπης”.

Βάζουμε το εμείς, πάνω από το εγώ και προσφέρουμε στήριξη στους συνανθρώπους μας σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς που περνά η πατρίδα», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Νίκος Μπάμπαλος, σχολιάζοντας τα άριστα αποτελέσματα που φέρνει η συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εκκλησίας: «Η Εκκλησία, που αποτελεί το καταφύγιο του κατατρεγμένου, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει γίνει το απάγκιο για αυτούς που πραγματικά αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώνουμε δυνάμεις για να μπορέσουμε να δώσουμε λίγη ελπίδα, αγάπη και στοργή, πάνω από όλα με αξιοπρέπεια, σε όσους δοκιμάζονται».

Ο κ. Μπάμπαλος υπογράμμισε ότι στο Δήμο λειτουργεί ήδη ένα σημαντικό δίκτυο Κοινωνικών Δομών: τα Δημοτικά Ιατρεία, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η Σπιτική Κουζίνα, οι Παιδικοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ κ.α., «με το οποίο, διαχρονικά, προσπαθούμε να προσφέρουμε στους πολίτες», σημείωσε.

Πλέον υλοποιείται ακόμα μια δράση, για την οποία, όπως είπε ο δήμαρχος, συνέβαλε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, που «αγκάλιασε αυτή τη συνεργασία και ομόφωνα επέλεξε να λειτουργήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Αποστολής».

«Ελπίζω και εύχομαι του χρόνου τέτοια εποχή να μην λειτουργεί ούτε το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Αποστολή Αγάπης», ούτε το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο», ανέφερε ο κ. Μπάμπαλος και εξήγησε: «Γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει αυτή η κατηφόρα. Γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να ξανάρθει το χαμόγελο στα χείλη του Έλληνα. Γιατί θα πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουμε όλοι ότι σήμερα την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε και αυτοί, δεν είναι άλλοι, παρά οι απλοί πολίτες».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας, Γαβριήλ, τόνισε το σημειολογικό του πρώτου πεδίου συνεργασίας ανάμεσα στη Μητρόπολη και το Δήμο Ηρακλείου Αττικής: «Το πρώτο που θέλαμε να κάνουμε πράξη είναι αυτό που μας μάθατε εσείς Μακαριότατε», είπε αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο: «να βρεθούμε κοντά στους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας και που χρειάζονται το χέρι της Εκκλησίας. Από την πρώτη στιγμή απευθυνθήκαμε στον δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής, Νίκο Μπάμπαλο, ο οποίος, χωρίς δεύτερη κουβέντα, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας».

«Δεν θα κάνουμε διακρίσεις. Θα προσφέρουμε βοήθεια σε κάθε συνάνθρωπό μας, ό,τι και αν αυτός εκφράζει, όποια γλώσσα και αν ομιλεί. Γιατί, μέσα στην Εκκλησία δεν πρέπει να υπάρχουν διαχωρισμοί. Ο στόχος μας είναι να καταπολεμήσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό», τόνισε ο Μητροπολίτης και συμπλήρωσε: «Στοίχημα δικό μας να μην υπάρχει φτωχός χωρίς βοήθεια στην περιοχή μας, αλλά και να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια και η εικόνα του ανθρωπίνου προσώπου αλώβητη, όπως πρέπει να είναι».

Ιδιαίτερη η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος, μεταφέροντας μια ρήση του Θεοτοκά, είπε: «Η Εκκλησία είναι εκείνη που βλέπει με αγάπη τον συνάνθρωπο και του συμπαρίσταται σε ό,τι του χρειάζεται. Πώς μπορούμε εμείς να ξεφύγουμε από αυτή τη γραμμή; Αν αυτό δε είναι κανόνας διαμέσου των αιώνων, πόσο μάλλον σήμερα, στα δύσκολα χρόνια που ζούμε». Σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο, κινητήριος μοχλός στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας είναι, κυρίως, η αγάπη του λαού, χάρη στην οποία ο Κλήρος μπορεί να προσφέρει στον συνάνθρωπο.

Ακόμα μια υπηρεσία στήριξης των αδύναμων πολιτών, λοιπόν, το νέο Παντοπωλείο της «Αποστολής», θα αποτελέσει - όπως είπε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Γιώργος Οικονομίδης - παράλληλα με τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές του Δήμου, ένα κέντρο προσφοράς προς τον άνθρωπο για να καλυφθούν οι ανάγκες που επιπλέον υπάρχουν στο Ηράκλειο.

Μπορείτε να βρείτε βίντεο από τα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου στο κανάλι του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στο YouTube.
https://www.youtube.com/channel/UCeQ3e7DYG2vEW-MichcQ2YA

share this