Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Νίκος Μπάμπαλος υποδέχθηκε τον νέο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας - Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ



ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ
ΣΕ ΤΙ ΠΕΔΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΜΠΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ κ.κ. ΓΑΒΡΙΗΛ

Το νέο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας - Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ υποδέχθηκε στο δημαρχείο Ηρακλείου Αττικής ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Μπάμπαλος. Οι δύο πλευρές είχαν την πρώτη συνάντηση γνωριμίας μετά και την ενθρόνιση του Σεβασμιότατου, στην οποία είχε παρευρεθεί αντιπροσωπεία του Δήμου Ηρακλείου, με επικεφαλής τον κ. Μπάμπαλο. Μητροπολίτης και δήμαρχος, πλαισιωμένοι από την ομάδα διοίκηση του Δήμου (αντιδήμαρχοι και πρόεδροι νομικών προσώπων) συζήτησαν για τις δυνατότητες και τα πεδία συνεργασίας Εκκλησίας και Δήμου κυρίως στην κοινωνική πολιτική - την στήριξη, δηλαδή, των οικονομικά αδύναμων πολιτών - την παιδεία, τις υποδομές κ.α.
Κοινή διαπίστωση, μια σημειολογική συγκυρία την οποία αμφότεροι επισήμαναν: τόσο ο δήμαρχος, όσο και ο Μητροπολίτης ξεκινούν σχεδόν ταυτόχρονα τη θητεία τους στις νέες θέσεις ευθύνης, με ορμή, όρεξη και νέες ιδέες για προσφορά. Σε αυτό το ξεκίνημα η κάθε πλευρά επιθυμεί τη συμμαχία της άλλης, όπως πιστοποιήθηκε από την πρώτη κιόλας ανταλλαγή ευχών, στο πλαίσιο των καλών σχέσεων που διαχρονικά ο Δήμος Ηρακλείου είχε και έχει με τον τοπικό κλήρο.

Στο επίκεντρο η Κοινωνική Πολιτική
Το κορυφαίο ζήτημα που απασχόλησε τις συζητήσεις του κ. Μπάμπαλου με τον Σεβασμιότατο ήταν, φυσικά, η κοινωνική στήριξη: το πώς Δήμος και Εκκλησία, ο καθένας με το δικό του ρόλο αλλά και σε συνεργασία, μπορούν να ανακουφίσουν τους δοκιμαζόμενους και αδύναμους, κοινωνικά και οικονομικά, κατοίκους της πόλης.
Ο δήμαρχος παρουσίασε στον κ.κ. Γαβριήλ τις δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής που έχει αναπτύξει ο Δήμος, ζητώντας τη βοήθεια του νέου Μητροπολίτη για την επέκταση της κοινωνικής προσφοράς. «Χάρη στους εργαζόμενους της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, μπορούμε και στηρίζουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας. Όμως, σε αυτούς τους καιρούς, δυστυχώς απαιτείται περισσότερη προσπάθεια. Σε αυτό το σκοπό σας θέλουμε δίπλα μας», τόνισε ο κ. Μπάμπαλος.
Αυτονόητο ότι ο Σεβασμιότατος έκανε άμεσα δεκτή την έκκληση του κ. Μπάμπαλου, είχε δε έτοιμες και προτάσεις: ως αντιπρόεδρος της Μ.Κ.Ο. Αποστολή, ο κ.κ. Γαβριήλ προσφέρθηκε να λειτουργήσει στο Ηράκλειο ακόμα ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο (που θα πλαισιώσει το ήδη υπάρχον του Δήμου), όπου ακόμα περισσότεροι πολίτες σε ανάγκη μπορούν να απευθύνονται για την προμήθεια αγαθών.
«Εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό δίκτυο, μπορούμε αποτελεσματικότερα να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας», σχολίασε σχετικά ο Μητροπολίτης, για να στείλει μήνυμα πως «κανένας δεν πρέπει πια να αισθάνεται ότι είναι μόνος του απέναντι στις δυσκολίες».

Άνοιγμα στη νεολαία
Από τη μεριά του ο Σεβασμιότατος, νεαρός και ο ίδιος στην ηλικία, ζήτησε την βοήθεια του Δήμου για να γίνει γνωστό το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης στη νεολαία και τα σχολεία της πόλης, προκειμένου, από τις νεαρές ηλικίες, να γίνουν όλοι κοινωνοί της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. «Δεν πρόκειται για προσηλυτισμό, απλά μια γνωριμία των παιδιών με το έργο μας και μια πρόσκληση σε όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης, για να συμπληρώσει ότι χρειάζεται να αποκατασταθεί η απαξιωμένη εικόνα των θεσμών στα μάτια, κυρίως, της νεολαίας.
Ο δήμαρχος συμφώνησε, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα του Ηρακλείου, να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημα του κ.κ. Γαβριήλ.

Παράθυρο για ένα ακόμα παιδικό σταθμό στο Ηράκλειο
Ο νέος Μητροπολίτης εμφανίστηκε πρόθυμος να βοηθήσει και στο θέμα της κάλυψης των, χρόνο με το χρόνο, αυξανόμενων αιτήσεων για φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου. Απέναντι στον σχετικό προβληματισμό του Νίκου Μπάμπαλου, ο κ.κ. Γαρβιήλ προσφέρθηκε να μελετήσει τη δυνατότητα για παραχώρηση ενός κατάλληλου, προς σχετική χρήση, χώρου που διαθέτει η Μητρόπολη στον Άγιο Κυπριανό, ο οποίος, με λίγες παρεμβάσεις, μπορεί σύντομα να είναι στη διάθεση των Ηρακλειωτών.

Ανέγερση ενός ακόμα ναού στο Παλαιό Ηράκλειο – Το όνομα του Ηρακλείου στην ονομασία της Μητρόπολης
Αντίστοιχα, ο δήμαρχος μετέφερε στο Μητροπολίτη το αίτημα των κατοίκων του Παλαιού Ηρακλείου για την ανέγερση ενός ακόμα ιερού ναού στην περιοχή. Θετικός εμφανίστηκε ο Σεβασμιότατος, με τον κ. Μπάμπαλο να δεσμεύεται ότι ο Δήμος θα αναζητήσει κατάλληλους χώρους για την κατασκευή του ναού, τους οποίους και θα προτείνει στη Μητρόπολη.
Επιπλέον, ο δήμαρχος ζήτησε να μπει το όνομα του Ηρακλείου στον τίτλο της Μητρόπολης (να ονομαστεί δηλαδή Μητρόπολη Νέας Ιωνίας – Φιλαδελφείας – Ηρακλείου) μιας και πλέον η πόλη είναι ένα μεγάλο προάστιο, που φιλοξενεί χιλιάδες κατοίκων και πιστών.

Ευχές και ανανέωση ραντεβού
Του ανοίγματος της ατζέντας της συζήτησης είχαν προηγηθεί οι εκατέρωθεν ευχές: ο κ. Μπάμπαλος ευχήθηκε στο νέο Μητροπολίτη μακροημέρευση και μια φωτισμένη θητεία, ενώ ο κ.κ. Γαβριήλ, με τη σειρά του, μια παραγωγική θητεία στη νέα δημοτική αρχή του Ηρακλείου.
Αμφότεροι δεσμεύθηκαν η συγκεκριμένη να είναι η πρώτη από τις πολλές συναντήσεις των δύο πλευρών, που θα ακολουθήσουν. «Ο Δήμος είναι σπίτι σας», απεύθυνε προς το Μητροπολίτη ο δήμαρχος, υποσχόμενος ότι σύντομα θα τον καλέσει και σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. «Η Μητρόπολη είναι ανοικτή σε όλους, για να μιλάμε όποτε θέλετε», αποκρίθηκε ο Σεβασμιότατος, εκφράζοντας παράλληλα την πίστη του στις δυνατότητες και την προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δείτε το βίντεο με δηλώσεις του δημάρχου και του Μητροπολίτη μετά τη συνάντησή τους


share this