Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΤΕΓΗ ΒΡΙΣΚΟΥΝ 12 ΑΣΤΕΓΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Τη δική τους ασφαλή στέγη θα αποκτήσουν σύντομα 12 άστεγοι Ηρακλείωτες χάρη στις ενέργειες του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, ο οποίος σπεύδει να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» του Υπουργείου Εργασίας. Μέσω του εν λόγω προγράμματος, που πριν από λίγο καιρό εξαγγέλθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου, επιδοτείται τόσο το ενοίκιο, προκειμένου να στεγαστούν οι άστεγοι συμπολίτες μας, όσο και οι βασικές δαπάνες των καθημερινών αναγκών τους, ούτως ώστε να μπορέσουν να νιώσουν και πάλι ενταγμένοι στην κοινωνία της πόλης.

Στην προσπάθεια αυτή ο Δήμος Ηρακλείου δεν είναι μόνος. Σε συνεργασία με τους γειτονικούς Δήμους Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και Χαλανδρίου, κατήρτισαν και υπέβαλλαν ένα ολοκληρωμένο, διαδημοτικό σχέδιο δράσης, το οποίο αναμένεται να γίνει άμεσα αποδεκτό από τους εποπτεύοντες του προγράμματος φορείς, προκειμένου να χορηγηθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, η οποία, σύμφωνα με όσα ορίζει το Υπουργείο Εργασίας, πηγάζει μέσα από το γενικό κονδύλι των 20 εκατ. ευρώ, προερχόμενο από μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του κρατικού ταμείου.

Συνολικά 70 άτομα και από τους τέσσερις δήμους ωφελούνται από το πρόγραμμα. Στην περίπτωση δε του Δήμου Ηρακλείου, το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας έχει καταγράψει 12 συμπολίτες μας, οι οποίοι είτε είναι άστεγοι, είτε, ζώντας σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, τελούν υπό επισφαλή στέγαση.

Ο Δήμος Ηρακλείου, μέσω του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη», θα μπορέσει να επέμβει και να τους βοηθήσει ως εξής:

- Με την κάλυψη ενοικίου για διάστημα έως ενός έτους και έως του ποσού των 180 μηνιαίως για ένα άτομο ή των 280 ευρώ αντιστοίχως για οικογένειες.
- Σε περίπτωση επισκευής υφιστάμενης κατοικίας, κάλυψη των σχετικών εξόδων έως του ποσού των 3.600 ευρώ.
- Με την κάλυψη δαπανών οικοσκευής, βασικών αναγκών ένδυσης, υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας κτλ, έως του ποσού των 1.500 ευρώ ατομικά ή των 2.000 ευρώ κατά οικογένεια.
- Με την κάλυψη καθημερινών αναγκών (περιλαμβανομένης της σίτισης και των καρτών μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς), έως του ποσού των 200 ευρώ μηνιαίως κατ’ άτομο και έως 250 ευρώ κατά οικογένεια.

Προχωρώντας ένα βήμα περαιτέρω, τέσσερα από τα 12 άτομα που θα ωφεληθούν συνολικά, θα μπουν και σε πρόγραμμα εργασιακής ένταξης, με την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές με την τελική έγκριση του προγράμματος).

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, πέραν της συμβολής του στην εκπόνηση της στοιχειοθετημένης πρότασης – αίτησης προς το πρόγραμμα, είναι έτοιμος να διαθέσει 4 άτομα του προσωπικού της Κοινωνικής Υπηρεσίας (προϊσταμένη, δύο κοινωνικούς λειτουργούς και μια νοσηλεύτρια), προκειμένου να παρέχουν, επιπλέον, υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και προστασίας, συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής στήριξης και νοσηλευτικής στους ωφελούμενους.

share this