Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΜΠΑΛΟΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Το νέο διοικητή του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου Αττικής, Διονύση Πυλαρινό, υποδέχθηκε στο δημαρχείο της πόλης ο δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος, στην συνάντηση γνωριμίας που είχαν οι δύο πλευρές. Ο δήμαρχος καλωσόρισε στο Ηράκλειο το νέο διοικητή, δηλώνοντας τη δεδομένη διάθεση για τη συνέχιση της άριστης συνεργασίας  Δήμου και Α.Τ. προς όφελος της πόλης, των κατοίκων και των επαγγελματιών που φιλοξενούνται στα όριά της.

Ο Νίκος Μπάμπαλος σημείωσε για ακόμα μια φορά τη σπουδαιότητα της παραμονής του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος στο Ηράκλειο, εξιστορώντας στον κ. Πυλαρινό τον αγώνα που έδωσε ο Δήμος για να μείνει το Α.Τ. της πόλης εκτός των επικειμένων συγχωνεύσεων – καταργήσεων τμημάτων.

Με το τοπικό Τμήμα να παραμένει λοιπόν, δήμαρχος και νέος διοικητής αντάλλαξαν απόψεις για τα σημεία της καθημερινότητας, όπως και τις ιδιαιτερότητες του Ηρακλείου, στα οποία η τοπική αστυνομική δύναμη πρέπει να δώσει βάρος, αλλά και ποιοι είναι οι τομείς εκείνοι που θα χρειάζεται να συνεχιστεί ή και να τονωθεί η σύμπραξη των δύο φορέων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπάμπαλος ενημέρωσε σχετικά το νέο διοικητή και ζήτησε βοήθεια στην εφαρμογή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης με την οποία αλλάζει ο κανονισμός λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με σκοπό να μπει τάξη στην αυθαίρετη χρήση και την τοποθέτηση παράνομων κατασκευών. 
Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στο πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης, η οποία πρέπει να περιοριστεί, ειδικά τώρα που η δημοτική αρχή προχωρά σε έργα αναβάθμισης της πόλης, όπως η ανακατασκευή των προβληματικών πεζοδρομίων και η αναμόρφωση της κεντρικής πλατείας.

Από την πλευρά του, ο κ. Πυλαρινός δεσμεύθηκε να ανταποκριθεί στα αιτήματα του Δήμου, αρχής γενομένης με την αύξηση των πεζών περιπολιών από τα όργανα του Α.Τ. κατά την διάρκεια των ωρών αιχμής κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
Δήμαρχος και διοικητής συμφώνησαν η πρώτη τους αυτή συνάντηση να είναι η αρχή μιας σταθερής και τακτικής βάσης επικοινωνίας και συνεννόησης, που θα συμβάλλει στην άμεση επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν στην πόλη.

ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Στην απόκτηση των ελεύθερων χώρων Ο.Τ. 436Α και Ο.Τ. 382Γ προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ύψους 951.570 ευρώ. Πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν ενιαίο χώρο συνολικής έκτασης 1057τμ, που περικλείεται από τις οδούς Ιεράπετρας, Σφακίων, Βάρναλη και Πρασίνου Λόφου, την αποζημίωση του οποίου προς τους δικαιούχους επικύρωσε το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου στην τελευταία του συνεδρίαση (Αριθμός Απόφασης 101.4/2016).
Πλέον, η ιδιοκτησία περνάει στον Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος και θα αποφασίσει για την κατάλληλη διαμόρφωση και χρήση των χώρων, προκειμένου να υπηρετήσουν το συμφέρον των κατοίκων τόσο της περιοχής, όσο και ολόκληρης της πόλης.
Όπως, συγκεκριμένα, αναφέρει η απόφαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου: «ορίζεται ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής οριστικός δικαιούχος του Προγράμματος «Απόκτηση και Διαμόρφωση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις 2013», που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 410/2013 Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, για τη χρηματοδότηση της απόκτησης των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων χώρων στα Ο.Τ. 436α και 382γ».
«Πρόκειται για την ευτυχή κατάληξη μιας διαχρονικής προσπάθειας του Δήμου – με πρώτο βήμα το 2013 - η οποία ολοκληρώνεται επί της θητείας μας στη δημοτική αρχή. Αποδεικνύουμε ότι, μοναδικός γνώμονας, είναι το καλό της πόλης για αυτό και συνεχίζουμε κάθε τι το θετικό. Στο ίδιο κλίμα, θα διαμορφώσουμε την πρότασή μας για το μέλλον των ελεύθερων χώρων, την οποία και θα φέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο για τις τελικές αποφάσεις», τονίζει ο δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος.

Το Πρόγραμμα απόκτησης χώρων του Πράσινου Ταμείου
Πάγιο πρόβλημα των ελληνικών πόλεων αποτελεί η έλλειψη ελεύθερων - Κοινόχρηστων Χώρων και χώρων πρασίνου. Μέσω του Χρηματοδοτικού Προγράμματος (ΧΠ) «Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων και Διατηρητέων Κτιρίων στις πόλεις» το Πράσινο Ταμείο στοχεύει στην κατά το δυνατόν αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος. Δηλαδή αφενός μεν στη διασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων στον αστικό ιστό που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αποκατάσταση του «Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» μέσω της βελτίωσης της αναλογίας του δομημένου προς τον αδόμητο χώρο.

Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Έναν οδικό χάρτη εθελοντισμού και αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες έστησε από χθες ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, ενώνοντας φορείς, Κοινωνία των Πολιτών, δημοτικές παρατάξεις, συλλογικότητες, εκπροσώπων της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας, καθώς και της Αστυνομίας σε μία προσπάθεια οργανωμένης, συνεχούς και ταυτόχρονα ρεαλιστικής στήριξης των προσφυγικών καταυλισμών που λειτουργούν στην Αττική. 

Έτσι σε μία ανοικτή και δημόσια συνεδρίαση παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής, κ. Καραμέρου, αλλά και του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Αντώνη Αυγερινού, αποφασίστηκαν σε πρώτη φάση οι εξής ενέργειες: 

•    Παραχώρηση στην Περιφέρεια Αττικής των μαγειρείων των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή γευμάτων που θα σιτίζουν τους πρόσφυγες.
•     Υπολογίζεται πως, από την συγκεκριμένη δράση, θα παράγονται τουλάχιστον 600 μερίδες φαγητού την ημέρα.
•    Συγκέντρωση υλικών πρώτης ανάγκης, τροφίμων και εξοπλισμού για τους καταυλισμούς
•    Διάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας για εβδομαδιαίο καθαρισμό ενός προσφυγικού καταυλισμού που θα υποδειχθεί από την Περιφέρεια.
•    Διάθεση των Δημοτικών Ιατρείων της πόλης και προγραμμάτων δημιουργικής και καλλιτεχνικής απασχόλησης για την ψυχαγωγία των μικρών προσφύγων.
•    Δημιουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής, προκειμένου οι πολίτες να πληροφορούνται για τους τρόπους συνδρομής.
•    Σύσταση ολιγάριθμης και ευέλικτης Συντονιστικής Επιτροπής για την οργανωμένη προώθηση όλων των παραπάνω.  
Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν και αντικείμενο τυπικής έγκρισης του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει την Παρασκευή 11/3/2016 στις 17:15. 
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος δήλωσε σχετικά: 
«Το αντικειμενικό γεγονός ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε στο Ηράκλειο Αττικής χώρους φιλοξενίας δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμβάλλουμε στην ανακούφιση των προσφύγων. Το αντίθετο. Το Ηράκλειο Αττικής, ένας Δήμος που θα μπορούσε να κωφεύει στο πρόβλημα, αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος. Το ζήτημα δεν είναι να κάνουμε πλειοδοσία ευαισθησίας, ούτε πρόχειρες και μεμονωμένες κινήσεις. Δημιουργήσαμε έναν Οδικό Χάρτη αλληλεγγύης όχι για να είμαστε αρεστοί, αλλά χρήσιμοι».  
«Με χαρά βλέπουμε ότι η ανταπόκριση του Δήμου είναι θετική. Χρειαζόμαστε την βοήθειά σας σε παροχή υλικών και υποδομών», τόνισε στο μήνυμά του ο Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος χαιρέτισε την προσφορά των μαγειρείων των δημοτικών παιδικών σταθμών για τις ανάγκες του συσσιτίου των προσφύγων.
«Χρειαζόμαστε πραγματικούς εθελοντές. Έχουμε ανάγκη από την προσέλευση νέων ανθρώπων που θέλουν να συμμετέχουν με μόνο αντάλλαγμα την προσφορά», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού.

Τα αποτελέσματα της σύσκεψης αρχίζουν να υλοποιούνται άμεσα, με πρώτο βήμα την άμεση σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, ώστε οι προτάσεις να πάρουν τη μορφή επίσημων αποφάσεων του Δήμου. 

Στο συμβούλιο αναμένεται να οριστεί η λειτουργία σχετικής Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει την οργάνωση των δράσεων στήριξης των προσφύγων. 

Παράλληλα, θα ανακοινωθεί ο ειδικός τηλεφωνικός αριθμός στον οποίο οι πολίτες του Ηρακλείου θα μπορούν να απευθύνονται για τις προσφορές τους, καθώς και ο χώρος συγκέντρωσης.
Ως αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, ο Γιώργος Οικονομίδης, έθεσε στη διάθεση της πρωτοβουλίας για την στήριξη των προσφύγων τις δομές της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου. «Ήμασταν από τους πρώτους που στήριξαν τους προσφυγικούς καταυλισμούς με την εκκίνηση του προβλήματος. Και πάλι βγαίνουμε μπροστά για να προσφέρουμε», σχολίασε.

Η Μαριάννα Ζούρου, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, αιτιολόγησε την αδυναμία του Δήμου να προσφέρει χώρο φιλοξενίας: «Ο Δήμος μας έχει τη διάθεση για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης. Είναι όμως δύσκολη η δημιουργία χώρου φιλοξενίας εξαιτίας της πυκνής δομής τους αστικού ιστού της πόλης και της έλλειψης ελεύθερων χώρων».

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος είναι έτοιμη να βοηθήσει στο κομμάτι που τις αναλογεί, δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ηλίας Μοσχονάς, ενώ τόσο η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Δέσποινα Αϊβατζίδου – Ποριώτου, όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΑΕΔΗΑ, Γιάννης Φίλανδρος, προσέφεραν τα προγράμματα δημιουργικής και καλλιτεχνικής απασχόλησης για την ψυχαγωγία των προσφύγων. 

Η κ. Αϊβατζίδου, ανέλαβε, επιπλέον, τον συντονισμό της σχολικής κοινότητας της πόλης για την συμμετοχή των μαθητών στην δράση συγκέντρωσης αγαθών.
Από τη μεριά των δημοτικών παρατάξεων, ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ, Παντελής Βλασσόπουλος, συμφώνησε με τις προτεινόμενες δράσεις, εφόσον, όπως διαπίστωσε, είναι στο πλαίσιο του εφικτού. «Ως συνδυασμός είμαστε εδώ να βοηθήσουμε σε όποια δράση», τόνισε.

Από το Δίκτυο Πολιτών, η Ειρήνη Κατσινοπούλου, σχολίασε: «πρέπει να χαιρετήσουμε τα μαθήματα αλληλεγγύης που δίνει ο ελληνικός λαός στην, κατά τα άλλα, πολιτισμένη Ευρώπη. Περιμένω τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις. Πρέπει να εμπλακούν όλοι οι φορείς, να φύγουμε από τα στενά πλαίσια του Δήμου με τη συμμετοχή εθελοντών και φορέων».

Κεντρικές δράσεις, αφιερωμένες στη συγκέντρωση τροφίμων και εξοπλισμού για τους καταυλισμούς, ζήτησε ο επικεφαλής της Πνοής, Κυριάκος Κουτρούλης, ώστε, όπως είπε «να γίνουν κοινωνοί όλοι οι πολίτες και οι φορείς του Ηρακλείου».

«Αν θέλουμε να βοηθήσουμε πραγματικά, πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για να σταματήσει ο πόλεμος. Να βρούμε τρόπους ώστε η πόλη να γίνει τόπος που πραγματικά θα δοθούν βοήθειες», τόνισε από την πλευρά του ο αρχηγός της Ρήξη και Ανατροπή, Δημήτρης Ταβουλάρης.

share this